15 mars 2018

Här är Figaros bröllop utan Mozarts musik

Lisa Larsson spelar Susanne och Robert Olofsson Figaro.

Lyssna: Figaros bröllop i Hbg till WEBB

Figaros bröllop är en världsberömd opera av Mozart. Men bakom den finns en talad pjäs – en samhällskritisk fars som snart kan ses på Helsingborgs Stadsteater.

Och även om inte Mozarts musik finns med är storyn densamma.  Den om greven som hävdar sin rätt till att få ligga med sin undersåtes tilltänkta hustru.

Talpjäsen kom 1781, och i Helsingborg har man placerat handling, dekor och kostymer i en blandning mellan dåtid och nutid. Männen ser närmast ut som påfåglar, säger Robert Olofsson som gör rollen som Figaro. Och det är kvinnorna som är de mest handlingskraftiga i pjäsen, tycker Lisa Larsson som spelar Susanne.

– Karlarna surrar och håller på, men kvinnorna står för handling och styr upp. De är ganska finurliga och starka. De låter sig inte gömmas, säger hon.

Även om det nu inte är opera blir det ändå viss musik i föreställningen. Modernare sådan, komponerad av Anders Ortman. 

Och Beaumarchais originalpjäs var mycket mer politisk laddad än det som senare hamnade i operaversionen. Det är ett verkligt klassdrama som ju skrevs precis före franska revolutionen, påpekar regissör Moqi Trolin.

Figaros bröllop har premiär i Helsingborg den 24 mars.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com