19 februari 2018

Rädda Barnen: Allt yngre barn försvinner under asylprocessen

Foto: Lars Pehrson/SVD/TT

Lyssna: "Det sker inget uppsökande arbete"

Allt yngre ensamkommande barn och unga från Marocko rör sig i Skåne, enligt Rädda Barnen. Organisationen varnar för att de riskerar att utnyttjas, hamna i kriminalitet eller radikaliseras om ingen agerar.

– Vi ser barn så pass unga som nio år, som kommer till Sverige, som försvinner någonstans under processen, säger Åsa Göransson på Rädda Barnen region Syd i Malmö.

Sverige är det land som tar emot flest i den här gruppen. Förra året sökte 235 marockanska barn och ungdomar utan föräldrar asyl här. Nästan alla var killar och fler än 80 av dem, alltså runt en tredjedel, var 14 år eller yngre, enligt Migrationsverkets siffror. Dock saknar de flesta tillförlitliga ID-handlingar.

– Vi vet att de finns här men det sker inget uppsökande arbete, det sker inget arbete att få in dem i skyddssystemet, säger Åsa Göransson.

Bland ensamkommande från Afghanistan är de flesta 16-18 år och vissa har varit äldre, men nu pratar vi om den yngre gruppen 10-15 år?

– Det är absolut så. Vi ser absolut 16-, 17-, 18-åringar också från Marocko, men en ökande andel som kommer som är unga.

Men blir det ett dilemma för samhället när personerna själva avviker?

– De befinner sig i Sverige, de omfattas av barnkonventionen, de ska givetvis omfattas även av skyddssystemet som vi har byggt upp i Sverige alldeles oavsett om de söker asyl eller inte, säger Göransson.

Åsa Göransson förklarar att de rör sig mycket i landet och kan återvända till Malmö eller Helsingborg och befinner sig i Skåne under långa perioder.

– Vi pratar på Rädda barnen med barn och unga själva som ganska lätt kan identifiera flera personer ur den här gruppen som är minderåriga, som lever i Malmö, hos vänner och bekanta, på gatan.

– Vi har extremt svårt att nå de här. Då får man ställa sig frågan, vad utsätts de för? Det känns orimligt, tycker jag, att en åttaåring själv väljer att avvika från en asylprocess, säger Klas Hermansson, projektledare på Skåne Stadsmission i Malmö.

Vad gör ni för att någon ska börja leta efter dem?

– Skåne Stadsmission och Rädda Barnen i Malmö ser att vi måste samverka mycket mer mellan civilsamhälle och myndigheter för det finns för stora glapp just nu mellan myndigheterna där de här barnen har möjlighet att försvinna, säger han.

Under de senaste åren finns flera dokumenterade fall av hur unga i den här gruppen hamnat i kriminalitet och drogmissbruk i Stockholm. Polisen misstänker att vissa blivit offer för människohandel, och Åsa Göransson tror att risken finns att de också radikaliseras i extremistmiljöer.

– Det här kommer på sikt även drabba gemene man, förutom den katastrof det är för individen i fråga, säger hon.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com