22 augusti 2017

Pensionerade läraren Bengt går fortfarande till jobbet

Läraren Bengt Edvinsson i korridoren.

Lyssna: Bengt Edvinsson: Gör mer för att motivera pensionärer att jobba vidare

På många skånska skolor saknas behöriga lärare, och en del grundskolor försöker lösa problemet genom att låta pensionerade lärare jobba kvar. En av dem är Dalhemsskolan i Helsingborg, där matte-och-NO-läraren Bengt Edvinsson är inne på sitt sjätte arbetsår efter pensionen.

Ekonomiskt sett skulle Bengt Edvinsson inte behöva jobba, men för honom handlar beslutet om helt andra värden:

– Jag trivs i skolvärlden, och man känner sig nog lite yngre och man håller sig à jour. Man lär sig faktiskt något nytt varje dag, säger han. 

Däremot är det inte så många av Bengt Edvinssons gamla kollegor som har valt att göra som han, och han tycker att det inte görs tillräckligt för att motivera pensionerade lärare att jobba vidare, trots att det behövs. 

– Det finns en enorm resurs i äldre lärare, som skulle vilja jobba vidare om skolpolitiken hade kunnat göra drastiska åtgärder, säger Bengt och fortsätter:

- Jag vet många gamla kollegor med enorma både pedagogiska och ämnesmässiga resurser som skulle jobba vidare och lösa mycket av problemet med lärarbristen.

Bengt ser den långa karriären som han har bakom sig som ett bra skäl att anställa pensionerade lärare.

– Erfarenhet och rutin, det ska man inte underskatta. Nackdelarna kan väl vara att det kan finnas lite alltför konservativa värderingar, så att man har svårt att följa med i den positiva delen av utvecklingen, säger Bengt Edvinsson.

Kritisk till mängden administration

Bengt Edvinsson trivs på Dalhemsskolan i Helsingborg och märker att hans insats är viktig. Däremot är han kritisk till övergripande förändringar inom skolvärlden. Som det ökande administrativa arbetet som tar fokus från det viktiga pedagogiska ansvaret.

– Generellt för en lärare i dag är arbetsbelastningen betydligt större. Mycket arbete utanför själva undervisningen, som är det primära, säger han, och menar att arbetsbelastningen skapar trötthet och irritation för lärarna.

Nina Pringle, biträdande rektor för högstadiet på Dalhemsskolan, är glad att Bengt har valt att jobba vidare efter pensionen. Inte bara för hans undervisning i matte och NO.

– Det är ett segregerat område och majoriteten av våra elever har invandrarbakgrund och föräldrar som är födda utomlands. För oss blir det en tillgång att ha Bengt här, som står för mycket av svensk kultur långt tillbaka i tiden, och han delar väldigt gärna med sig av den erfarenheten och kunskapen, säger hon.

Det blir många kulturella möten, samtidigt som Bengt Edvinsson med sina många år i yrket har stor ämneskunskap i bagaget.

Biträdande rektor: Viktigt hur arbetet läggs upp

Bengt har själv kunnat välja hur mycket han vill jobba, och fortsätta att ha elever som han känner.

– Jag tror det är viktigt, för inom kommunala skolor får de inte ha en tillsvidareanställning efter 67 års ålder. Det är många som blir tillfrågade att vikariera, och det är en väldigt stor skillnad på springvick och att gå runt på olika skolor, och att veta att man kommer till en skola och jobbar halvtid eller så mycket man känner för, säger Nina Pringle. 

Bengt Edvinsson har fyllt sjuttio år men har ännu inte bestämt när han ska avrunda sin karriär. Nu tar han ett år i taget.

– Donald Trump, han styr Amerika, och vi är årsgamla han och jag. Klarar han det så ska väl jag klara det här några år till om jag känner för det, säger han. 

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com