22 augusti 2017

Lärarförbundet: Pensionerade lärare ingen lösning

Johanna Jaara-Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Lyssna: "Det stora problemet är att lärare inte ens orkar jobba till pension"

Att låta pensionerade lärare gå in och jobba är ett sätt för kommunerna att lösa lärarbristen. Men Lärarförbundet anser inte att det är en hållbar lösning.
– För att säkra lärartillgången så måste villkoren bli bättre, säger förbundsordförande Johanna Jaara- Åstrand.

Bengt Edvinsson på Dalhemsskolan i Helsingborg är en av de pensionerade lärare som fortsatt att arbeta. För honom är det ett sätt att hålla sig uppdaterad och att stanna i en värld där han trivs. För skolan är det ett sätt att lösa bristen på behöriga lärare – men Lärarförbundet ser inte det som en hållbar lösning.

– Det är givetvis en del i lösningen att få lärare att jobba längre, men den stora grundproblematiken är ju att det inte är tillräckligt många som väljer att utbilda sig till lärare, säger Johanna Jaara-Åstrand.

Enligt Johanna Jaara-Åstrand har dessutom runt 40 000 lärare lämnat yrket i förtid till förmån för andra branscher.

Hur viktiga är de pensionerade lärarna?

– Jag möter många kommuner och fristående skolor som just försöker locka tillbaka pensionerade lärare som en del i lösningen, men det är en kortsiktig lösning. För att säkra lärartillgången så måste villkoren bli bättre, säger Johanna Jaara-Åstrand.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com